«Чи можна додавати мед в гарячий чай чи випічку. Міф чи правда?»

  • 10-15-2023

З дитинства нас вчили, що додавання меду в чай поліпшує здоров’я та допомагає швидше одужати. Проте з часом нам почали розповідати, що такий вид підсолодження чаю є не зовсім безпечним для здоров’я. Отже, давайте разом розбиратись в цій темі та визначимо: чи справді мед є таким небезпечним при нагріванні?

В чому небезпека нагрітого меду?

Найнебезпечнішим в меді вважають гідроксиметилфурфурол. Утворюється він при нагріванні цукру, який міститься в меді. Стандартні значення гідроксиметилфурфуролу допомагають відстежувати вік та умови, в яких зберігався мед. При цьому немає жодних досліджень, які б підтвердили, що ця речовина є небезпечною, враховуючи її кількість в середньостатистичному медові. До слова, кількість даної сполуки в каві, випічці, варенях та солодкій газованій воді, значно перевищує допустимі норми встановлені для меду, проте ми ж не вважаємо їх небезпечними і спокійно собі вживаємо. 

Відкриємо вам невеличку таємницю!

Саме ця речовина утворюється при нагріванні цукру. А це означає, що крім меду вона утворюється в будь-якій їжі при термічній обробці. Особливо у випічці, вареннях, смажених чи печених, варених чи навіть сушених продуктах, солодкій газованій воді. А лідерами в цьому є чорнослив, обсмажена кава і звичайні грінки.

Проте панікувати не варто, бо в останніх детальних дослідженнях, токсичність і канцерогенність гідроксиметилфурфуролу не була доведена взагалі.

Тому сміливо можемо додавати мед в чай, випічку і взагалі, куди вам подобається.

Мед варто обирати якісний та купувати його у перевірених виробників. Наш продукт бездоганно вписується в ці критерії, бо в нас справжній мед від українських бджолярів. 

Від квітів до дерев – все може перетворитись на чудовий натуральний мед!

Споживайте відповідально!