«Цікаві факти про мед»

  • 9-11-2023

Мед є унікальним харчовим продуктом, який люблять мільйони людей. Тому не дивно, що з ним пов’язано багато цікавих фактів, а також і міфів. Ми зібрали найцікавіші факти для вас та, користуючись нагодою, розвіємо деякі поширені міфи. 

Розберемо деякі міфи

Міф №1. Мед не кристалізується. 

Це міф. Будь-який мед раніше чи пізніше починає кристалізуватись за умови якщо його не піддавали ультрафільтрації та не проводили повну декристалізацію. Кристалізація відбувається це тому, що мед перенасичений водним розчином фруктози і глюкози. Надлишкова глюкоза, яку вода не може втримати, набуває кристалічної форми.

Міф №2. Рідкий мед кращий кристалізованого. 

Міф. Насправді різниці ніякої немає і по своїй користі він нічим не відрізняється за умови, що рідкий мед знаходиться у природньому стані. Якщо ж рідкий стан викликаний нагріванням – тоді перевага на стороні кристалізованого, оскільки він зберіг максимум корисних речовин. І взагалі – купуйте мед у перевірених продавців, цікавтесь сертифікатами якості і буде вам щастя!

Міф №3. Мед – сильний алерген. 

Тут потрібно розібратись, хоча ми б назвали це радше міфом. 

Алергія на мед дійсно існує, але страждають на неї дуже мало людей (поширеність алергії на мед оцінюється як <0,001%). Навпаки, через те, що мед містить пилок рослин у малих кількостях, є шанс, що цей продукт бджільництва допоможе організму звикнути до рослинних алергенів. В будь-якому разі, якщо у вас є алергія на мед – будьте обережні, не ризикуйте і будьте здоровими! 

Міф №4. Темний мед корисніший від світлого. 

Цілковитий міф. Ми не бачили жодних досліджень, які б могли це підтвердити. Тут більше йдеться про смакові переваги різних сортів меду. 

Тепер перейдемо до цікавих фактів про мед

Факт №1. Одна бджола збирає тільки 1/12 чайної ложки меду впродовж свого життя. 

Саме так, це правда! 12 бджіл впродовж свого життя зберуть тільки 1 чайну ложку меду. Звичайно це узагальнена цифра, але ж скільки бджолам потрібно напрацюватись, аби заповнити медом хоча б невеличку баночку. 

Факт №2. Україна – одна з найбільших виробників меду у світі. 

Україна входить до п’ятірки найбільших виробників. В Європі ніхто не виробляє більше меду, ніж Україна. Загальна цифра виробки меду українськими бджілками становить близько 100 тисяч тонн на рік. 

Факт №3. В середньовіччі мед використовували для загоювання ран. 

Це правда, адже завдяки високій концентрації цукрів, мед має здатність підсушувати рани та вбивати деякі види бактерій. 

Факт №4. Найдорожчий мед у світі – з Мануки. 

Літр меду з Мануки коштуватиме близько 100$. Пов’язано це з тим, що даний мед, як заявляє виробник, має виняткові антибактеріальні властивості, бо до його складу входить метилгліоксаль.