«Мед VS цукор»

  • 6-23-2018

Мед VS цукор – чому віддати перевагу та як правильно споживати

Ти палиш, вживаєш алкоголь, частий гість закладів fast food?! Сьогодні це не круто!

Серед молодих людей, підлітків та людей 40+ все більш актуальним є активний спосіб життя, бажання бути в гарній формі, здоровими та енергійними. Все це важливо для сучасної людини. Щоб бути енергійним необхідно правильно та вчасно харчуватись. Інколи хочеться підбадьорити мозок та і просто порадувати себе солодким. Всім відомо, що надмірне вживання солодкого шкодить здоров’ю.

Але що ж робити, коли без солоденького життя не миле? Щоб такого з’їсти аби і солодко і без шкоди для фігури та здоров’я. Найчастіше, для підсолоджування улюбленого напою: кави, чаю чи лимонаду, у нас під рукою цукор або є чудова альтернатива – натуральний український мед.

Поговоримо про те що ж краще – цукор чи мед, які корисні та шкідливі властивості та в чому переваги і недоліки.

Отже, Мед vs цукор

Мед

Мед дуже цінний харчовий продукт, вироблюваний медоносними бджолами з нектару квітів, паді або солодких соків рослин та дерев. Йому властивий характерний легкий аромат і приємний смак, які перетворюють його на неповторний продукт. Мед – це найбагатший мікроелементами продукт рослинно-тваринного походження. До його складу входять хімічні елементи: магній, залізо, хлор, мідь, свинець, кальцій, фосфор, сірка і інші макро- і мікроелементи, фактично їх кількість майже така ж, як і в крові людини. Мед – це природний продукт і чудове джерело енергії.

 honey vs sugar mel apis head

Переваги меду

  • Натуральний мед містить 22-53% фруктози і 20-44% глюкози, залишкові 15-20 % складаються з води. Мед також містить: амінокислоти, антиоксиданти, ферменти, мінерали, вітаміни групи В та білки (ензими), які прискорюють проходження хімічних процесів в живих організмах.
  • Глікемічний індекс меду нижче, аніж в цукрі, а це говорить нам про те, що він не так швидко підвищує рівень цукру в крові. Глікемічний індекс цукру 70 одиниць, а меду 49.
  • Антикарієсний ефект. Академія загальної стоматології (асоціація стоматологів Північної Америки) заявила про антикарієсний ефект меду. Дослідники виявили, що не дивлячись на те, що мед містить приблизно 70% фруктози та глюкози, що приймається у високій концентрації, він спричиняє антикарієсний ефект. Через 10 хвилин після обполіскування рота спостерігалося 70% зменшення кількості бактерій, що викликають карієс.
  • Мед зміцнює імунітет. Натуральний мед – надзвичайно корисний природний продукт, який має антибактеріальні властивості та допомагає зміцнити імунітет, прискорити процес одужання під час застуди.
  • Натуральний мед має позитивний вплив на роботу органів травлення. Для травної системи мед є більш корисним продуктом. Мед містить такі ферменти як діастази, інвертаза, каталаза, пероксидаза, ліпаза, займаючи одне з перших місць серед продуктів харчування за їх вмістом, які позитивно впливають на травний процес. Мед стимулює обмінні процеси, легко засвоюється організмом, прискорює метаболізм.

Дієтологи рекомендують використовувати мед замість цукру, якщо ви хочете схуднути. Вода з лимоном і медом з ранку натщесерце – ось древній індійський рецепт для схуднення, описаний ще в Аюрведі. Такий напій можна приймати кілька разів в день, але не раніше, ніж за 30 хвилин до прийому їжі. Також мед чудово поєднується з м’ятним або імбирним чаєм. Нарізані скибочки імбиру можна вживати в їжу з медом, щоб стимулювати обмінні процеси.

Недоліки меду

  • Не можна піддавати термічній обробці, отже не можна додавати мед у випічку чи страви що підлягають термічній обробці.

Цукор

У повсякденній мові слово «цукор» переважно застосовують до цукрози (C12H22O11), яка виробляється промисловим способом з цукрового буряка (31 % світового виробництва), цукрової тростини (69 % світового виробництва) або, значно рідше, з цукрового клена, соку пальми чи сорго. В цукровому буряку вміст цукрози становить від 16 до 20 %, а в цукровій тростині — 14-26 %.

Незважаючи на те, що його отримують з натуральних речовин, перед тим, як стати готовим продуктом, він проходить обробку.

 Існує кілька різних видів цукру:

  • Коричневий
  • Неочищений цукор
  • Порошкоподібний
  • Сирий, необроблений
  • Турбінадо
  • Білий

honey vs sugar mel apis

 Переваги цукру:

  • Тривалий термін зберігання;
  • більш доступний продукт;
  • зручно використовувати будь-де;
  • нижча вартість в порівняні з медом;
  • не утворює шкідливих речовин при термічній обробці, цукор можна додавати у випічку, гарячий чай чи каву і т.д.

 Недоліки цукру:

  • Цукор складається з 50% фруктози і 50% глюкози і не містить ферментів, мінералів та вітамінів;
  • високий ГІ (глікемічний індекс);
  • цукор підвищує рівень глюкози в крові швидше, ніж мед. Це призводить до різкого сплеску енергії з подальшим різким зниженням, яке характеризується втомою, головним болем і проблемою з концентрацією;
  • підвищений ризик серцевих захворювань і діабету;
  • надмірне споживання цукру призводить до збільшення ваги та ожиріння, які, в свою чергу, збільшують ризик інших захворювань;
  • дієта з високим вмістом цукру зменшує кількість корисних бактерій в кишківнику, що може збільшити ризик розвитку хронічних захворювань;
  • як вже говорилося, цукор не містить ферментів, які є в меді, тому його важче засвоїти.

В будь-якому разі, споживання меду та цукру мають бути обмеженими і вам обирати, що споживати.

Ми в свою чергу, підготували декілька порад щодо  скорочення споживання меду і цукру:

  • Використовуйте половину ложки меду або цукру замість повної;
  • використовуйте екстракти або солодкі спеції. Екстракти, такі як ваніль чи мигдаль, можуть надати солодкий аромат коктейлям або виробам без збільшення споживання цукру. Кориця, імбир та мускатний горіх є гарними прикладами солодких спецій, які можуть додати солодкість без калорій;
  • замініть цукор несолодким яблучним соусом або пюре з бананів, ці фруктові пюре можуть замінити цукор в рівних кількостях при приготуванні страв;
  • скоротіть цукор у випічці на одну третину – це зменшить споживання, зовсім незначно вплинувши на смак та текстуру;
  • хочете солодкого – фрукт або медова соломинка натурального українського меду вам в допомогу J. Свіжі ягоди, яблука? Банани та інші фрукти задовольнять потребу в солодкому.

Сподіваємось, що змогли розкласти по полицях факти про мед та цукор і відтепер ви зробите свій вибір на користь натурального українського меду 🙂

Будьте здоровими, бадьорими та завжди в чудовій формі!

Щиро ваша, команда поціновувачів натурального українського меду Mel Apis